Motivation


Motivation spiller en afgørende rolle i at igangsætte og fastholde handling mod de mål, man sætter sig. Det er en del af drivkraften bag viljen til at påtage sig de opgaver, der er nødvendige for at nå de satte mål.

Motivation er tæt knyttet til ønsker, forhåbninger og værdier. Når man er motiveret, opnår man en klarere følelse af formål og bliver følelsesmæssigt investeret i sine mål.

Denne følelsesmæssige forbindelse til målene fører én til at tage det første skridt mod dem. Derudover stammer motivation ofte fra faktorer som personlig vækst, ønsket om selvstændighed eller mestring.

Når målene er i overensstemmelse med ens indre værdier og interesser, er sandsynligheden for at føle sig energisk og ivrig for at komme i gang markant større.

Indre motivation øger nydelsen, tilfredsheden og modet i processen med at forfølge sine mål, hvilket gør det lettere at overvinde prokrastination og undskyldninger for ikke at tage skridtet og komme i gang.

Ydre faktorer påvirker også motivationen. Belønning, anerkendelse eller social accept fungerer som kraftfulde katalysatorer for at påbegynde handling mod ens mål. Betydningen af disciplin, selvtillid og tro på egne evner kan ikke overvurderes i forhold til motivation. En stærk følelse af selvdisciplin, som er opbygget og styrket gennem tidligere succeser, øger sandsynligheden for at føle sig tryg ved at tackle nye og udfordrende mål og opgaver.

Påbegyndelsen af processen kan lettes ved at opstille klare og opnåelige mål, og vigtigst af alt, skrive dem ned. Når målene er mere specifikke, målbare, opnåelige, relevante og tidsbestemte (SMART), øges motivationen til at handle. Et klart mål letter udarbejdelsen af en handlingsplan og giver retning, hvilket reducerer prokrastination og usikkerhed.

At nedbryde målet i mindre, mere overskuelige trin mindsker skræmmen ved at komme i gang og gør det mere overskueligt. Denne tilgang udnytter eksponeringseffekten. Jo mere velkendt og håndterbart en opgave virker, jo mindre modstand oplever man i forhold til at komme i gang. Det er lettere at løse små opgaver undervejs, hvilket skaber et godt momentum og flow, der styrker motivationen.

At skabe et positivt og engagerende miljø for sig selv er endnu en måde at øge motivationen på. Et struktureret arbejdsområde, adgang til nødvendige ressourcer og information samt minimering af forstyrrende elementer sætter scenen for fokuseret og effektiv handling. Ved at strukturere og optimere arbejdsområder og omgivelser fjernes eventuelle forhindringer, hvilket gør det nemmere at påbegynde nye opgaver eller mål.

Endelig kan motivation styrkes og plejes gennem positiv indre dialog og visualisering. Ved at opmuntre sig selv, fokusere på tidligere succeser og bevidstheden om ens evner samt forestille sig de belønninger og sejre, der følger med at nå et mål, øges selvtilliden og styrker motivationen. At udnytte fantasiens kraft i visualiseringen skaber en overbevisende indre historie, der nærer ens stræben efter at komme i gang og holde fast i processen med at nå målet.

At forstå dynamikken i og omkring motivation giver værdifuld indsigt i, hvordan man kan dyrke og fastholde drivkraften til at påbegynde og holde kursen mod at realisere sine mål og drømme.